Llocs del Berguedà per disfrutar

Aquest blog neix amb la voluntat de descobrir-te els principals llocs d'interès del Berguedà, així com molts altres racons màgics i desconeguts.

dimarts, 18 de febrer del 2014

El lloc i festa emblemàtica del Berguedà

Hola a tots i totes!

No podia fer un blog del Berguedà sense parlar de la seva festa i lloc per excel·lència. Exacte, és la que tots esteu pensant, La Patum. Sé que és una festa famosa i que es coneix arreu de Catalunya, però tot té el seu perquè. La festa mereix ser coneguda i viscuda al menys una vegada per poder saber de què es tracta. 

La primera vegada que vaig anar, farà uns 2 anys, me'n van explicar tots els detalls, tots els salts que es feien, les tradicions com beure barreja o com havia d'anar vestida. Vaig seguir tots els consells i pensava que anava preparada, però no! Mai m'hagués imaginat tal festa; l'ambient, les cançons i els recorreguts per plaça i carrers fan que visquis i sentis en col·lectiu d'una manera que mai haguessis imaginat. Pot semblar molt idíl·lic, però realment és així. Quan m'ho van explicar per primer cop vaig pensar que exageraven, però no. 

La Patum, tècnicament és una representació sacro-històrico-popular nascuda  i derivada de les antigues representacions de teatre medieval. Es celebra anualment a la ciutat de Berga durant la setmana de Corpus. Amb el pas del temps, però, la representació va anar obtenint entitat pròpia i guanyant adeptes entre el poble, més aviat pel seu caràcter lúdic. 

En l'actualitat, La Patum és una festa de referència que l'any 1983 va ser declarada per la Generalitat de Catalunya festa tradicional d'interès Nacional i al 2005 va ser  declarada  Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Us recomano anar-hi una vegada per sentir el caliu dels berguedans. És una experiència inexplicable i inolvidable. Ara bé, si sou dels que us agobieu, la Patum de Berga no és el millor lloc on podeu anar perquè hi ha tanta gent que pots arribar a sentir claustrofòbia. Tot i així us ho recomano sense cap mena de dubte. El Berguedà és un lloc ple de cultura, patrimoni, paissatges i natura. 

Visca el Berguedà i els seus llocs especials!

llocs Berguedà

llocs Berguedà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada